En lantlig nybyggnad suddar gränserna mellan inifrån och ut

Ett nytt hem på Waimauku av Herbst Architects hämtar inspiration från 'det afrikanska sättet att leva' för att skapa ett hem som omfamnar utanför lika mycket som inuti

En lantlig nybyggnad suddar gränserna mellan inifrån och ut

Från utsidan presenterar detta nya hus av Herbst Architects mitt i bukoliska Waimauku, i utkanten av West Auckland, sig i två motsägelsefulla ansikten. Huset närmar sig från uppfarten till söder och öster, där en hästarena och stall sitter, är huset en ogenomtränglig stenfästning utan uppenbar ingång.

Men från norr och upp till väster, ockuperat av ett öppet fält och en arbetande framsteg vingård, det är allt glas och glidvirke, med nästan lika mycket utrymme utomhus som i, så öppet som ett lantligt hem i mitt i en gräsbevuxen paddock kan vara.

Webbplatsen är en tidigare marknadsträdgård nästan utan prestationer - platt och fyrkantig med få naturattribut för att antingen innehålla eller bygga runt. Så snarare än att låta webbplatsen definiera huset, definierade arkitekterna Lance och Nicola Herbst platsen med två tväraxlar av stora, noggrant kvadratiska gabionväggar, som verkar växa ut ur jorden och blir högre i rätvinklade steg tills de bilda huvudväggarna som husets timmerlådor är byggda runt.

Från den muromgärdade, offentliga sidan, är de enda brytningarna i berget, betong och metall ett litet fönster in i köket, inramat i tungt, rostande svart stål, och ett stort horisontellt fönster som fyller gapet mellan gabionväggen och det sneda taket, avslöjar ingenting om vad som finns inne.

Galleri | 16 foton
Se mer av detta Waimauku hem

Från interiören ger det stora fönstret ljus samtidigt som integriteten bevaras, och det lilla fönstret ger utsikt över en hästpaddock. Huset höjs något, på en betongsockel, till en höjd som sätter husets invånare i ögonhöjd med en förbipasserande hästrytter.

Från den öppna, privata sidan är huset ljust och modulärt, med skjutväggar av spaltvirke. Ägaren, Peter Eastwood, äger ett globalt företag som producerar DIY-mat och dryckstillverkningssatser och driver också ett förtroende i Nya Zeeland som arbetar för att rädda noshörningen i Sydafrika.

Han är, enligt arkitekterna, ”fast i det afrikanska levnadssättet”, så i vardagsrummet dras alla dörrar in för att öppna sig helt på två sidor, övergången till en solig terrass i norr och ett tak utomhusbostad känd som en lanai i väster, med en pizzaugn, ett ölkyl (med kranar redo att hälla hembrygg) och en projektor och skärm där ägaren tittar på filmer och sport på en stor skärm.

För att balansera inomhus omfamning av friluftsområdet och känslan av öppenhet, köps små utomhusutrymmen inuti och stängs för att, som Lance säger, "skapa negativt utrymme såväl som positivt utrymme".

Det finns två mossiga klippträdgårdar, en vid ingången och en annan, nästan helt innesluten, i mitten av södra sidan av huset med ett grunt fyrkantigt damm (en Buddhastaty sitter på en av poolens tre perfekt placerade klippor) och en enda körsbärsblommaträd.

"Det finns så mycket mark vi ville integrera landskapet och naturen i, så vi sprickade byggnaden med dessa utrymmen, " säger Nicola. "Klippträdgården var en del av det, faktiskt förde solen och skydd, och möjligheten att titta över saker som var mer privata än bara dessa expansiva vyer. Det handlar om att skapa en rad upplevelser. ”

Den inneslutna trädgården ger en odlad, grund djupvy för kontemplation från vardagsrummet, som är nedsänkt i golvet och innehåller det enda stycket mattor i huset. "När du har ett så öppet utrymme använder vi så många andra enheter som vi kan för att fånga utrymme, " förklarar Lance. "När du sitter i ett vardagsrum som bara är flytande möbler i ett stort öppet utrymme, har det inte känslan av intimitet som ett nedsänkt golv gör, vilket slags håller utrymmet."

Den något underjordiska loungen kombineras med klipporna, mossan, skjutdörrar, skärmar och fin användning av virke för att ge huset en japansk känsla, samtidigt som man behåller en modern och lokal jordbruksmodernism och spelar upp element som Herbsts har förfinat och omdefinierat i sin arkitektur .

Huset är fyllt med omsorgsfullt och diskreta detaljer. Halvvägs nerför korridoren finns en liten studiekrok som, när den inte används, kan vara helt dold med glidpaneler som stängs med så spolning att de inte kan skiljas från väggarna.

På motsatt sida av korridoren finns ett fönster som inte riktigt når axelhöjden. När du går förbi den, allt du ser utanför är stenarna i den muromgärdade trädgården och det är inte förrän du sitter vid skrivbordet och tittar i spegeln som rader muren som du ser att fönstret är avsett bara för den som sitter vid skrivbord. Ett annat ögonblick för kontemplation.

I sovrummet, som liksom vardagsrummet kan öppna sig helt norrut, är toaletten och duschen åtskilda av en tjockt planterad grön vägg, ytterligare en förhandling mellan byggnaden och naturen, mellan insidan och utsidan.

Och nere, grävt i betongens sockel, är en vinkällare, "husets bästa rum", enligt ägarens son, Mike Eastwood, som både är husets skåpstillverkare och nuvarande beboare. Mer än bara för lagring av vin är det utformat som en privat liten, svagt upplyst snygg.

"Det var ett trevligt tillfälle att använda sockeln, begrava sig i och att ockupera socklarna istället för de lättare strukturerna, " säger Nicola. "När vi slipade golvet var hyllorna redan inne och vinet var på plats, och allt damm täckte bara flaskorna och det var bara perfekt."

Mike Eastwood, vars företag är Rosewood Cabinetry, byggde det prickiga tandköttet och alla möbler, som var specialdesignade för huset av Herbsts. Byggarna var Paul och Trevor Buchan. För Mike, att bo i huset när hans far reser har en extra bonus. "Du bygger alla dessa saker, ser dem nya och ser dem aldrig igen, " säger han. "Åtminstone här får vi njuta av virket och se hur det slår sig ner."

Ord av: Henry Oliver. Fotografi av: Patrick Reynolds.

Lämna Din Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here